15 Februari 2009

Perkara 152 dan Akta Pendidikan Kebangsaan menyebutkan bahasa Melayu adalah bahasa pengantar dalam sistem pendidikan Malaysia!

Bermula pada abad ke-19. Hasil karangan Munsyi Abdullah dianggap sebagai permulaan zaman bahasa Melayu moden.

Sebelum penjajahan Beritish, bahasa Melayu mencapai kedudukan yang tinggi, berfungsi sebagai bahasa perantaraan, pentadbiran, kesusasteraan, dan bahasa pengantar di pusat pendidikan Islam.

Selepas Perang Dunia Kedua, British merubah dasar menjadikan bahasa Inggeris sebagai pengantar dalam sistem pendidikan.

Semasa Malaysia mencapai kemerdekaan, Perlembagaan Persekutuan Perkara 152 menetapkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 menetapkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara. Laporan Razak 1956 menyatakan bahasa Melayu sebagai pengantar dalam sistem pendidikan negara.
*HARI INI TEPAT 15.2 MERUPAKAN HARI KERAMAT PEMARTABATAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG MENGISI FUNGSI SEBAGAI BAHASA RASMI, BAHASA ILMU/PENDIDIKAN, BAHASA PERPADUAN DAN BAHASA KOMUNIKASI UTAMA DAN TERUTAMA DI TANAH MELAYU INI. JUSTERU BARANGSIAPA YANG CUBA MEMIJAK BAHASA KEBANGSAAN SEPERTI MENOLAK BAHASA KEBANGSAAN DALAM SAINS DAN MATEMATIK ADALAH PENGKHIANAT, PENDERHAKA DAN PENJAHAT PALING TERUTAMA MESTI DITENTANG HABIS-HABISAN!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan