17 November 2008

Pejuang Bahasa 'Tua' lwn Kera-kera Kerajaan

Bahasa kita sudah lama kalah, dikalahkan oleh orang-orang Melayu sendiri khususnya pembuat dasar yakni kerajaan. Pejuang bahasa dari pelbagai latar dan pendidikan telah cuba memenangkannya semula dengan pelbagai simposium, beratus kertas kerja, beratus artikel rencana, syarahan dan buku-buku diterbitkan bagi membuktikan kedirian bahasa kita.

Dan ia hampir berjaya setelah kerajaan mahu mengkajinya semula selepas pilihanraya mac lalu. Namun pejuang bahasa telah tersalah catur. Mereka tersalah bidik. Pejuang bahasa yang berunding dengan kerajaan telah menggunakan hujah dan alasan yang lemah dalam memenangkan kembali bahasa kita.

Akibatnya apa yang berlaku?Orang-orang politik menggunakan keputusan UPSR sebagai penentunya kedudukan bahasa kita. Ketika pejuang-pejuang bahasa mengeluh dan sudah nampak pertanda kekalahan bahasa kita di meja runding maka saya sudah lama mengatakan bahasa kita sudah lama kalah oleh pejuang-pejuang bahasa yang tua dan lembab serta lemah menggunakan hujah dan alasan.

Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara kita sepertimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan antaranya sebagai bahasa ilmu. Keputusan Kabinet era Mahathir menukar bahasa pengantar sains dan matematik daripada bahasa kebangsaan kepada bahasa penjajah telah menyebabkan fungsi bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu telah dicantas sama sekali. Usaha kita untuk membangunkan bahasa kita sebagai bahasa ilmu sudah dicantas. Tunas-tunasnya telah di siram dengan racun dengan kejamnya.

Kita harus sedar bahawa bahasa keupayaan bahasa kebangsaan sebagai bahasa ilmu tidak perlu dipertikaikan lagi. Tiada suatu tamadun di dunia ini membangun dengan bahasa asing. Penciptaan dan inovasi sains dan teknologi berlaku dalam bahasa ibunda penciptanya sendiri bukan bahasa asing atau bahasa kedua pencipta. Pencipta berfikir dalam bahasanya. Setiap bangsa yang berjaya mengutamakan bahasanya. Bahasanya dibangunkan dengan ilmu dan penciptaan.

Fanatik dan semangat cintakan bahasa ini adalah amat penting kerana ia berhubung rapat dengan kecintaan terhadap bangsa dan negara. Bahasa kita sebenarnya masih dalam pembinaan secara bertahap-tahap untuk menjadi bahasa ilmu bahasa dalam sains dan teknologi dan ia pasti berjaya sebagaimana bangsa Inggeris menceduk ilmu-ilmu dari tamadun arab lalu menterjemahkan dan mengolahnya semula dalam bahasa inggeris.

Jadi apakah kita tidak boleh menterjemahkan dan mengolahkan kembali segala ilmu sains dan teknologi dengan bahasa kita untuk membina negara dan bangsa kita? Bahasa Melayu adalah asas kepada kewujudan tamadun bangsa Malaysia.

INILAH HAKIKAT PERJUANGAN YANG MESTI DIPERJUANGKAN OLEH PEJUANG BAHASA YANG BERHADAPAN DENGAN ORANG-ORANG POLITIK DI MEJA RUNDINGAN. HUJAH INI AMAT TEPAT DAN TIDAK AKAN DIGANGGU DENGAN ALASAN ATAU SEBAB LAIN.

MALANGNYA PEJUANG BAHASA 'TUA' (TERDAPAT PEJUANG BAHASA YANG BERUNDING DENGAN KERAJAAN SEHINGGA BERJAYA MENDESAK KERAJAAN MEMBUAT SEMAKAN SEMULA PPSMI SELEPAS PILIHANRAYA TELAH BERUMUR DAN MEREKA INI PENDUKUNG SETIA PARTI KERAJAAN) YANG BERUNDING DENGAN KERA-KERA KERAJAAN TELAH MENGGUNAKAN HUJAH YANG LEMAH IAITU 'PENGGUNAAN BAHASA INGGERIS DALAM SAINS DAN MATEMATIK TELAH MENYEBABKAN RAMAI PELAJAR-PELAJAR MELAYU KETINGGALAN DALAM MATAPELAJARAN SAINS DAN MATEMATIK'.

HUJAH INI WALAUPUN DARI SATU SISI BETUL TETAPI PEJUANG BAHASA 'TUA' TERSEBUT HARUS BERINGAT, KALIAN BERHADAPAN DENGAN OKNUM POLITIK YANG PANDAI PUTAR BELIT LANTAS MENJADIKAN KEPUTUSAN UPSR SEBAGAI DASAR UTAMA PENILAIAN TERHADAP PELAKSANAAN BAHASA INGGERIS DALAM SAINS DAN MATEMATIK.

JADI USAHA KITA USAHA SEMUA PEJUANG BAHASA(MERANGKUMI SEMUA LAPISAN UMUR DAN LATAR BELAKANG SEHINGGA KEPADA MASYARAKAT BAHASA) TELAH HANCUR BERKECAI KERANA HUJAH YANG LEMAH INI.

PEJUANG BAHASA 'TUA' HARUSLAH INSAF KESILAPAN MEREKA DAN HARUSLAH LEBIH BIJAK DI MASA DEPAN UNTUK BERDEPAN DENGAN KERA-KERA KERAJAAN INI DI MEJA RUNDING. KITA HARAP SELEPAS INI PEJUANG-PEJUANG BAHASA 'TUA' MENDEGAR SUARA PEJUANG-PEJUANG BAHASA 'MUDA' YANG MANA STRATEGI BERHUJAH, BERANI DAN CEKAL MESTI DI PRAKTISKAN. JGN KITA PATAH SEMANGAT ANGGAPLAH KEKALAHAN KALI INI MEMATANGKAN KITA PEJUANG BAHASA DALAM BERDEPAN DENGAN KERA-KERA KERAJAAN YANG HANYA SEDIKIT CERDIK INI. KITA YANG CERDIK INI JANGNLAH JADI KERA YANG SEDIKIT CERDIK DAN JANGAN TERTIPU DENGAN KERA YANG MEMAKAI KOT DAN MENJADI MENTERI DAN DUDUK DALAM KABINET INI. JANGAN SESEKALI TUNDUK KEPADA SEDIKIT KECERDIKAN MEREKA MEMANIPULASIKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN MURID SEKOLAH DALAM MEMBINA TAMADUN BANGSA DAN NEGARA!

KITA SUDAH TAHU PENGHUJUNGNYA SAINS DAN MATEMATIK TETAP AKAN DILAKSANAKAN DALAM BAHASA INGGERIS KERANA KEPUTUSAN UPSR PELAJAR MELAYU KHUSUSNYA DIGAMBARKAN MEDIA AMAT BAIK. DAN IMPIAN UNTUK MEMBINA BANGSA MALAYSIA DENGAN BAHASA KEBANGSAAN AKAN JADI CACA MARBA DAN BAHASA MELAYU AKAN JADI BAHASA PELECEHAN DAN BASAHAN SEMATA-MATA.

JUSTERU, PEJUANG BAHASA SEDARLAH KALIAN. GUNAKAN HUJAH BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA ILMU MEMBINA BANGSA MALAYSIA SEBAGAI HUJAH UTAMA KITA(SPT YANG SAYA PADA PERENGGAN SEBELUMNYA) JGN JADIKAN ATAU JANGAN KITA PEJUANG-PEJUANG BAHASA MENERIMA PENILAIAN DIBUAT ATAS KEPUTUSAN PEPERIKSAAN BUDAK SEKOLAH. KEPUTUSAN PEPERIKSAAN MURID SEKOLAH TIDAK MENGGAMBARKAN KETAMDUNAN BANGSA KITA SERATUS TAHUN KE HADAPAN. IA BERSIFAT JANGKA PENDEK. WAHAI PEJUANG BAHASA KALIAN BERHADAPAN DENGAN KERA-KERA KERAJAAN YANG PANDAI BERKATA-KATA DAN BERTINDAK. JUSTERU GUNAKAN ALASAN DAN HUJAH YANG TEPAT DAN BIJAK AGAR DENGAN SEKALI HUJAH KERA-KERA INI TIDAK LAGI BERANI MELOMPAT DAN MEMPERMAINKAN AMANAH BANGSA!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan