21 Julai 2009

Pembuktian Akhbar Bukan Sumber Autoriti Yang Sah

Semalam saya berdebat dengan saudara saya seputar politik tanah air dan isu-isu sekitarnya. Saya bukan seorang yang partisan. Saudara saya membuat generalisasi bahawa media alternatif membuat fitnah dan media perdana (atau dipunyai syarikat 'perdana')semuanya betul dan sah.
~
Selain itu saudara saya juga dipengaruhi tanggapan dan persepsi umum yang tidak dapat dibuktikan keabsahannya secara berwibawa. Saya menerangkan kepada saudara saya agar membaca semua akhbar sebelum dalam menganalisis dan memberikan pandangan tentang suatu isu. Itulah yang paling mudah. Tetapi saudara saya begitu emosi sekali. Saudara saya mengatakan saya emosi apabila menyebut deretan data-data yang membuatkannya serabut lalu menuduh saya emosional. Saya pelik kerana saya tidak menuduhnya apapun sebaliknya hanya membentangkan hujah saya. Dia gagal empati sebaliknya dia beremosi dengan mempertahankan tanggapan yang rapuh.
~
Pendek kata dia percayakan media perdana (dlm isu politik khususnya) bahawa PR sering melemparkan fitnah. Saya berkata kalau Harakah memfitnah apakah isu yang dianggap fitnah tersebut?Dia gagal menjawab kerana dia sendiri tidak membaca Harakah. Persepsinya berdasarkan pembacaannya terhadap media perdana semata. Tidak boleh membuat pengitlakan terburu-buru berdasarkan tanggapan dan emosi. Dia menegakkan pandangan dia bahawa generalisasinya betul.
~
Kemuncak daripada itu, saudara saya menyamaratakan bahawa semuanya salah di akhirat nanti Allah tidak akan tanya secara terperinci sesuatu perbuatan kita. Saudara saya menganggap bahawa kita hanya akan ditimbang, mana yang lebih banyak baik maka masuk syurga dna begitulah sebaliknya.Saya tersenyum semata. Kepada saudara saya, kenapa tidak bertanya kepada yang ahli tentang tafsir ayat Al Quran yang menyatakan perihal tersebut?Mengapa hanya membaca rencana artikel?Di dalam Al Quran terdapat banyak ayat menyebutkan balasan yang khusus di atas perbuatan yang khusus pula. Dalam Al Humazah Allah menerangkan siksa kepada setiap pengumpat dan pencela. Apakah ia suatu pertentangan?Tidak. AQ perlu ditafsir dengan disiplin ilmunya bukan semata-mata kerana pembacaan rencana artikel semata-mata. Terimalah AQ semuanya jangan ambil AQ mana yang kita sangka dapat menegakkan pendapat kita yang salah itu. Jangan kita faham sedikit kita rasa kita faham semua. Jangan kita anggap apa kita faham adalah benar secara mutlak tambah-tambah tanpa merujuk sumber yang sah dan ahlinya. Jangan tafsir AQ mengikut nafsu dan kepala lutut.
~
Kepada saudara saya, saya perturunkan petikan berita dari Malaysiakini yang menyebutkan tentang kepalsuan berita media perdana yang diyakininya benar dan sah itu.
~
'Restoran berahi' tidak wujud
Jul 20, 09 8:12pm
~
Polis yang menyiasat lokasi "Restoran Berahi" seperti yang dilaporkan dua wartawan akhbar Harian Metro hanya menemui sebuah tangki air dan reban ayam di atas bumbung restoran yang dimaksudkan itu.Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata restoran berahi yang didakwa dua wartawan itu sebenarnya tidak wujud.Katanya polis sudah mengambil keterangan daripada dua wartawan itu dan mereka memberitahu tidak memasuki restoran terbabit sebaliknya hanya mereka-reka cerita."Dalam keterangan, mereka (dua wartawan) mendakwa kegiatan itu berlaku di atas bumbung restoran terbabit tetapi mereka tidak naik ke atas bumbung berkenaan dan hanya melawat sehingga tangga restoran."Jadi kita percaya mereka hanya mereka-reka cerita yang sensasi tetapi hakikatnya tempat itu tidak wujud dan mendapatkan gambar melalui internet," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.Ku berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana menyiarkan berita tidak benar dan berniat jahat.Beliau berkata satu laporan polis berhubung perkara itu telah dibuat oleh Ketua Balai Polis Brickfields pada hari yang sama laporan berita itu disiarkan.Kedua-dua wartawan itu yang sering memaparkan isu-isu sensasi menulis artikel mengenai sebuah restoran yang kononnya menyediakan pelayan wanita seksi untuk melayan pelanggan semasa menjamu selera, yang disiarkan di muka hadapan akhbar tersebut Sabtu lepas.Wartawan itu juga mendakwa perkhidmatan oleh wanita seksi hanya disediakan untuk pelanggan terpilih restoran itu pada hujung minggu tertentu sahaja.Menurut laporan itu kedua-dua wartawan tersebut berjaya menyelinap masuk antara puluhan VIP yang mengunjungi restoran terbabit yang beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 11 malam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan