03 Disember 2009

Puteri Mandi dan Tangga Kenari 1000 Tahun Bhg 1

Selepas jambatan Titi Hayun...nampak tak macam bumbung rumah itu?Itu kedai makanan dan runcit. Habis 10 ringgit belanja anak saudara saya beli keropok dan minuman.

.


Di sebelah kiri saya mengalirnya sungai yg berpuncar daripada Gunung Jerai. Ini adalah pintu gerbangnya-teringat pintu gerbang alam bunian pula.
Inilah Titi Hayun yang berusia berdekad-dekad namun tetap utuh. Di atas jambatan itu adalah anak saudara saya, Adlin.

Walaupun 10.30 pagi sejuk masih terasa. Dingin hingga saya mendakap tubuh.
>
>
>
Sebahagian daripada jadual percutian saya di kampung....;)
>
>
>
Berikut adalah gambar-gambar semasa saya dan anak saudara saya berada di sana. Jarak dari rumah Tok saya dengan tempat reakrasi ini dalam 8 km saja. Titi Hayun merupakana nama tempatnya manakala, Puteri Mandi merujuk kpd nama sungainya manakala Tangga Kenari 1000 Tahun merujuk kepada tangga yang dibina sampai ke puncak, kononnya. Tetapi terbengkalai sejak krisi ekonomi 1997 dan tidak dapat disambung lagi hanya sekerat jalan sahaja. Namun dipercayai laluan tangga ini telahpun ada dan setelah anak tangga terakhir kita dapat meneruskan jalan kerana ramai juga pengembara denai atau lalaun tersebut untuk sampai ke puncak Gunung Jerai. Namun kalau hendak selamat dan mudah boleh saja tiba di puncak Gunung Jerai melalui Gurun. Siap ada jalan bertar, chalet dan kenderaan khas lagi untuk ke sana (dikenakan bayaran).Pendek kata seronok kan daerah saya..Daerah Yan Besar...saya tinggal di Pantai Murni. Biarlah gambar ini bercerita kepada kalian!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan